Od eko-takse osam mlrd. dinara

Bez autora
Mar 18 2010

Zahvaljujući ekološkoj taksi, koja će se naplaćivati na tehničke proizvode, u Fond za zaštitu životne sredine sliće se oko osam milijardi dinara. To je četiri puta više nego što je Fond imao prošle godine, a nove takse pomoći će da se reše najvažniji ekološki problemi u zemlji i podstakne reciklažna industrija.Ekološka naknada se naplaćuje na štednjake, ugradne rerne, mikrotalasne peći, mašine za pranje veša i sudova, TA peći, usisivače, pegle, fenove. Taksi podležu i računari kao i prateća oprema, televizori, radio aparati, ali i svi proizvodi koji u sebi sadrže azbest. Tu su i ulja, sa izuzetkom jestivih, akumulatori, baterije i gume.

Od eko-takse osam mlrd. dinaraZahvaljujući ekološkoj taksi, koja će se naplaćivati na tehničke proizvode, u Fond za zaštitu životne sredine sliće se oko osam milijardi dinara.

To je četiri puta više nego što je Fond imao prošle godine, a prema rečima Nikole Orlovića, pomoćnika direktora za pravne poslove, nova takse pomoći će da se reše najvažniji ekološki problemi u zemlji i podstakne reciklažna industrija.

„Ekološka naknada se naplaćuje na štednjake, ugradne rerne, mikrotalasne peći, mašine za pranje veša i sudova, TA peći, usisivače, pegle, fenove“, kaže Orlović.

„Taksi podležu i računari kao i prateća oprema, televizori, radio aparati, ali i svi proizvodi koji u sebi sadrže azbest. Tu su i ulja, sa izuzetkom jestivih, akumulatori, baterije i gume“, dodaje on.

Naknada se, pojašnjavaju u Fondu, obračunava i plaća prilikom prvog stavljanja na tržište, odnosno prilikom uvoza tih proizvoda, a važi i za domaće proizvođače i za uvoznike.

„Od novca koji se naplati na osnovu Uredbe finansiraće se izgradnja regionalnih deponija, otvaraće se reciklažna dvorišta, kupovaće se oprema za komunalna preduzeća. Novac od eko naknade namenjen je i za podsticaj reciklaže u vidu bespovratnih sredstava, kao i povoljnih kredita u saradnji sa Fondom za razvoj i poslovnih banaka“, precizirao je Orlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik